Lupa innostua opetuksesta
Nyt on lupa innostua, sillä kauan odotettu Kuopion kaupungin koulutuspoliittinen ohjelma on todella toteutumassa. Jo muutaman valtuustokauden ajan kuopiolaiseen päätöksentekoon ja valmistelutyöhön on kaivattu suurta yhtenäistä kuvaa siitä, mitä me kuopiolaiset koulutukselta ja opetukselta odotamme ja toivomme nyt ja ennen kaikkea tulevaisuudessa. Opetus on ollut ja tulee olemaan suuressa muutoksen murroksessa. Digitalisaatio, opetussuunnitelmauudistus ja kasvavat yksilölliset tarpeet ovat varmasti suurimmat tekijät, jotka ovat muuttaneet opetuksen kehitysnäkymiä ja odotteita. Kuopion koulutuspoliittinen ohjelma on strateginen työväline, joka sisältää vision, painopistealueet ja toimenpiteet sekä ydinlinjaukset kuopiolaisesta opetuksesta. Työ on vielä kesken ja ohjelma siten keskeneräinen, mutta tämänhetkisen vision mukaan keskeinen painopiste on yhteisöllisessä, oppijan tarpeet huomioivassa innostavassa, tehokkaassa toimintatavassa.
Millaisena minä näen kuopiolaisen koulun ja opetuksen tulevaisuudessa?
Kuopiolainen kasvatus ja koulutus ovat merkittäviä tekijöitä kuopiolaisessa hyvinvoinnissa. Laadukas kasvatus ja koulutus luovat edellytyksiä hyvinvointiin ja hyvään elämään. Siksi koulutus uudistetaan laatu edellä niin, että jokaisella kuopiolaisella lapsella ja nuorella on edelleen yhtäläinen oikeus laadukkaaseen, kasvua ja kehitystä tukevaan opetukseen. Laadukkaan opetuksen luovat osaavat ja työstään innostuvat opettajat. Opettajien osaamiseen tulee panostaa ja täydennyskouluttautuminen mahdollistaa. Hyvät työskentelyedellytykset, toimivat nykypäivän opetusvälineet ja vuorovaikutuksellinen, osallistava johtaminen ovat osa jokaista hyvinvoivaa työyhteisöä. Moniammatillinen, yhteistyötä ylläpitävä sekä lapsen etua ajava ja hyvinvointia edistävä tiimityöskentely, jossa perhe ja lapsi ovat vahvasti osana, on tulevaisuuden kouluissa arkipäivää.
Terveelliset, muuntautumiskykyiset ja nykypäivän haasteisiin vastaavat oppimisympäristöt antavat tilaa luovalle ajattelulle, osallisuudelle sekä monialaiselle ja joustavalle opetukselle. Oppimisympäristö on rakennettu kestävästi niin, että se huomioi ja edistää lasten ja nuorten sekä opettajien hyvinvointia. Opetusvälineissä hyödynnetään monipuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti oppimisteknologiaa oppitunneilla, välitunneilla ja kotona. Sitä hyödynnetään laadukkaan oppimateriaalin tuottamisessa, oppimisessa ja viestinnässä. Opetus ja oppiminen eivät ole enää seiniin sidottua vaan opetusta voidaan toteuttaa luovasti ja joustavasti missä vain. Opetustilojen lisäksi viihtyisä ympäristö edistää oppilaiden ja opettajien jaksamista. Oppilaiden ja opettajien jaksamista tukee myös koulupäivän aikana tapahtuva liikunta, johon kannustaa ja innostaa monipuolisesti virikkeellinen koulun ympäristö. Kaikki nämä kouluympäristön mahdollisuudet ovat iltaisin laajasti muidenkin kuopiolaisten asukkaiden käytössä.
Opetus rakennetaan voimavarakeskeisesti niin, että oppilaiden yksilölliset tarpeet huomioidaan ja vahvuudet tunnistetaan. Oppijakeskeinen opetus antaa tilaa omaehtoiselle toiminnalle ja oppilaiden itsensä toteuttamiselle. Kokeilukulttuuri sekä yrittämisen halu ja innostus kasvattavat ja rohkaisevat lapsia ja nuoria, mutta luovat edellytyksiä myös opetuksen jatkuvalle kehitykselle. Koulut sitovat ihmisiä yhteen ja rohkaisevat yhteisölliseen toimintaan. Kouluissa välittämisen ilmapiiri on tunnettavissa ja se on tarttuvaa. Suvaitsevainen, yksilöllinen ja voimavarakeskeinen lähestyminen ja kohtaaminen ovat koulujen vahvimpia arvoja ja työvälineitä, mikä näkyy laajasti päivittäisessä toiminnassa.